KARAATLI KASABASI KISSA TARİH İNCELEMESİ
KARAATLI kasabası . 38 29 kuzey PARALEL, 35/29 derece MERİDYENleri Arassındadır.
Bölüm Toroslar demir kazık dağlarının batı önü-kuzey ovaya açılımı, tüflü tabak soğulmuş su kaynaklı vadi tabanlı bir yerleşim yeridir. Toroslardan çayırlı tarafından tüf açık ve kapalı kanal akarsu yolları vardır.
Eski yerleşim yerinde sert kayalara oyulmuş 15 oda/mezar ve beyaz tüflü tabakalara oyulmuş İnsity(Yeraltı ) ova yerleşiminden oluşmaktadır.
Odalarda en önemli bulguntu 8000 li yılları gösteren demir oksit ile çizilen DAĞ keçisini kovalayan Köpeği ve kuş resimlerdir.
Bugün ki yerleşim yerinin önemi: soğulmuş su kaynağına bağlı yolun geçmesidir.
İpek yolunun Suriye –İstanbul hattında bir bölümdür. Güney Akdeniz boyunca, Çamardı ferenk(İçmeli)ve Develi/Yahyalı Dündarlı oyuklarından çıkışta, Dikilitaş(Sason/ENEĞİL) ve Kara atlı da dinlenme sonrası Bud ovasınana (Misli/Divrin ovaları)giriş/ geçişle Murtaza boğazı /Çiftlik/Aksaray’a giden yoldur.
YÖRENİN GENEL TARİH İÇİNDEKİ DURUMU:
Hitit, Med-Pers, dini yönden 53 te Tarsuslu Havari KUTLU PAUL, Romanın dine olumsuz baskısı Bizans,Sasani, , 710- 806 arası Arap istilaları altındadır.
Yöre Pason (Dikilitaş) bölgesi içinde, iskender komutanı Oman Keler ve yeraltı tabyaları yaptırmış yerli bey ve kumandanlara satmıştır. Halk yeraltı şehirlerine(İN SİTY) iner yaşar.
863 son darbe Arap generali Ömer Niğdeyi taradı ve geri dönerken Dikilitaş (Pason) da Bizans generali Petronos ile tutuştuğu savaşta ölür. Petronas Dikilitaşa zafer anıtı diktirir. 956 da Araplar püskürtülür.
YÖREYE TÜRKLERİN GELİŞİ
Niğde 1071 de Türk zaferi 1116 da Konyanın başkent oluşu,Melikşahın komutanı (generali )Emir ahmet gazi danişmend taylı ve oğlu Emirgazi ce fethiyle başlar.
Aksaray ve Bademdere Emir Ahmet danişmend gazinin amcaoğlu Gazi şah ve TOROSHAN Çamardı fatihidir.EMiRHASAN Hasandağına ,Melik Arapda Araplı geçidi isimlerini verdiler.
Bulunduğumuz çevreye :OĞUZ, ÜÇOK, KINIK, YIVA, AVŞAR ,Türkmenleri yerleştirildi.
KARAMANOĞULLARI DÖNEMİ
1276 yıllarinda Karamanoğlu Mehmet bey emrindeki Uç Türkleri Niğdeye aktı. Aksaray Niğde halıkı Karamanoğlu Mehmet beye bağlandı.
Ankara savaşıyla Timur Niğdeyi karaman beyine vermiş,Mehmet bey kardeşi Ali beyi Niğdeye vali tayin etti.
OSMANLI DÖNEMİ 1471 de Niğdeyi İshak paşa FATİH’in emriyle Osmanlıya katmıştır.
YÖRENİN TARİH İÇİNDE ADLARI
1500 yılları haritasında bölge Sason/Dikilitaş gurubundadır.
Eski yerleşim yeri ve su kaynağı yolcu hanı sürekli tahrip edilmiş, kalıcı“ AD „ da olmamıştır. Subaşı han, yolcuları ağırlamış konaklama yeridir...
Yerleşimin Türkçe adı bu günki „KARA ATLI“ gurubunun gelmesiyle verilmiştir.
1868 yazılımlarında Türkçe adı „KARATLI geçmektedir. Ahalli Kara atlı sıfatından harf düşümüyle kısa Karatlı demiştir.
KARAATLI ADININ ANLAMLARI
TÜRKLERDE “AD VERME” geleneklerine dayalı olarak gurubun adı ” atlı” adlarındandır.
Kara atlı, Ak atlı, Gır atlı, Sarı atlı, Arap atlı, Doru atlı, Kötü atlı, Gılı boz Atlı adlandırılan topluluklar kadimden beri vardır.
KARA ADININ ANLAMLARI.
Kara, yiğitlik yücelik haşmetlik olgunluk hâkim ”Göz açtırmayan” “Karar ve yerini Değiştirmeyen” mert ,anlamına da kullanılmıştır.
Kara Arapça KRA kökünden olup Türk kültürlerinde de okumak anlamına kullanılmıştır. Yazım kara gelsin gibi.
KARAATLI TÜRK GURUBUNUN GELİŞİ
Yerleşme şekillerinden biri olan” Kendinin dışında üç ayrı aile(soysüllale ) bulma birleşme ile gezen (Yörüyen,çoğalan) AND-ULUS (Yakın soy kültür birlikteliği karması) TÜRKMEN guruplarından bir guruptur.
1600 orta Asya ikinci göç dalgasıyla gelmiş su kaynağı çevresinde yurt tutmuştur.
1868 de Karatlı 38 hanedir 140 kişidir.
Mezar taşlarının yazılarında en erken 1695 yıllarına rastlıyoruz. Ahali 50 yıl evvel gelmişse ortalama son orta Asya göçleriyle yerleşik düzene geçmiştir
At yetiştiriciliğini üslendiği de suyun verdiği yeşilliklerle kabul edilebilir.
Çanakkale savaşlarında 19.sırada7724 nolu karaltı köyü kayıtlı, anası Müteveffiye Fatma adlı, 1304(1988)doğumlu 30 fırka,13.7.331(1915)de ölen tek şehidimizdir.
1934 2. SOY ADI ALIMI
1934 soyadı kanununa göre: A Dan Aydın, Ç den çınar, Çavdar, Çal, Çalım,D den. Demirtaş ,Doğan , K dan Kaya, O dan Okumuş, Ö den Öcal,Özkan,Özhan,Özcan, Öncü Özsoy, Öztekin, özdemir, Özdamar, özgün, Öncü, Öcal,Özkul,Özmen,Özer,özenl,Özşahin,özdel, özgün,Özbek,Özkan, Önal,Öğüt, Özel, Özden ,P den Polat, S den Say,Sarı,salik, saltan,Salman, Saltabaş,Salcan, Sönmez , Ş den Şahin,Şifayin, U dan Ulupınar, V den Varol,Vural,Y den yağlı, yılmaz soy adlarını almışlardır.
R harfi ile başlayan soy ad yoktur bu da öz TÜRK gurupları olduklarını gösterir. Çünki Türklerde R ile başlayan isim yoktur.
Ahalinin 1905 yerleşimi de göz önüne alınırsa soy ve sülalelerden çoğaldığı görülmektedir.
İmza.